Dimarts passat va ser el Dia Internacional del Patrimoni Mundial, commemorant el 16 de novembre de 1972 en què es va firmar a París la Convenció sobre el Patrimoni Mundial Cultural i Natural, un acord per a la protecció, cura i preservació dels llocs naturals i culturals del món.

En total hi ha 1.154 béns declarats Patrimoni Mundial, repartits en 167 països. Són llocs considerats excepcionals, universals i únics degut a les seves característiques.

A Catalunya hi ha 6 conjunts monumentals inscrits a la llista de Patrimoni Mundial per la UNESCO: l’obra de Gaudí, el monestir de Santa Maria de Poblet, el Palau de la Música i l’Hospital de Sant Pau, les esglésies romàniques de la Vall de Boí, el conjunt arqueològic de Tàrraco i les pintures rupestres de l’arc mediterrani.

També hi ha quatre inscripcions de Patrimoni Cultural Immaterial: la Patum de Berga, els castells, la dieta mediterrània i les festes de foc als Pirineus; i com a candidatura conjunta, l’art de la pedra seca (coneixements i tècniques).

El Patrimoni de la Garrotxa encara no està reconegut per la UNESCO però també cal tenir-ne cura i preservar-lo. Aquesta riquesa forma part de la nostra identitat i és també responsabilitat nostra protegir-la.

Dia internacional del patrimoni mundial