L’efemèride, promoguda per la UNESCO, vol donar reconeixement a la diversitat lingüística i cultural i al plurilingüisme

 

El Dia Internacional de la Llengua Materna va ser proclamat per la UNESCO el novembre del 1999 en reconeixement de tres joves estudiants de Bangla Desh que van morir el 21 de febrer de 1952 en defensa de la seva llengua, el bangla, per tal que fos reconeguda com una de les dues llengües pròpies del que aleshores era Pakistan.

La llengua és l’instrument més poderós per a la preservació i el desenvolupament del nostre patrimoni cultural, tant el tangible com l‘intangible.

Per això és molt important reconèixer el valor de la diversitat lingüística i cultural i la promoció del plurilingüisme. Amb cada iniciativa dirigida a difondre les llengües maternes, s’augmentarà la consciència sobre les tradicions culturals arreu del món.

Al món s’hi parlen més de 7.000 llengües, però és probable que més de la meitat desapareguin en unes poques generacions. Només pocs centenars d’idiomes han tingut el privilegi d’incorporar-se als sistemes educatius i al domini públic, i menys d’un centenar s’utilitzen en el món digital.