Si no ho veus correctament mira'l al navegador clicant aquí
Si vols deixar de rebre aquest butlletí clica aquí
INICI DEL POSTGRAU EN VULCANOLOGIA
Aquest dilluns ha començat la sisena edició del Postgrau en Vulcanologia de la Fundació Universitat de Girona amb 24 participants provinents d’Espanya, Argentina, Mèxic, Xile, Guatemala, Rússia, Equador i Colòmbia.  Al llarg de dues setmanes es tractaran els principals conceptes de la vulcanologia actual a nivell teòric i també a través de sessions pràctiques de camp. El programa formatiu inclourà els temes següents: tectònica de plaques, processos petrogenètics i gènesi de magmes, el procés eruptiu, mètodes d’estudi dels dipòsits piroclàstics, modelització dels processos volcànics, avaluació de la perillositat i la gestió del risc volcànic i monitorització volcànica. La direcció acadèmica del Postgrau va a càrrec d’en Joan Martí Molist, professor d’investigació del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC). 14 alumnes del postgrau han pogut accedir a una beca gràcies a l’aportació de la International Association of Volcanology and Chemistry of the Earth's Interior (IAVCEI), la Fundación General CSIC i la mateixa Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.
COM AFRONTAR L’ESTRÈS?
L’estrès tot sovint incapacita les persones per obtenir el seu millor rendiment personal. L’objectiu del curs Com afrontar l’estrès és identificar quines causes personals porten a considerar unes situacions com a estressants i d’altres no i quins passos s’han de seguir per poder afrontar-les i gestionar aquesta resposta. S’identificaran les fonts de l’estrès i es donaran eines per gestionar-lo correctament.  Anirà a càrrec d’Agustí Pajares Alonso, llicenciat en Psicologia, especialista en Recursos Humans i coach.  El curs tindrà lloc el pròxim 8 de novembre de 9 a 13.30 h. Les inscripcions es poden fer al web de la FES i l’import de la matrícula és bonificable mitjançant la Fundación Estatal para la Formación en el Empleo depenent del crèdit de l’empresa, i com és habitual, la FES s’ofereix a tramitar sense cost addicional aquesta bonificació a les empreses que ho demanin.
BENEFICIS AMBIENTALS I ENERGÈTICS DELS MURS VEGETALS 
Els murs vegetals són una barreja de botànica, de medi ambient, de disseny, d’art i d’arquitectura.  Més enllà de la seva bellesa, aquests murs vegetals aporten beneficis ambientals i energètics, i es poden instal·lar tant en l’interior com en l’exterior dels edificis.  Al curs de Jardins Verticals. Murs Vegetals es veuran quins són els beneficis, els llocs on es poden ubicar, les diferents estructures de suport així com exemples de plantes adequades per aquesta modalitat de jardineria.  La formació anirà a càrrec de Dani Lacueva, de Babilon SL i Anna Aldrufeu, d’Aldrufeu & Associats.  El programa inclou temes com les generalitats, beneficis, classificació, sistemes constructius, aplicacions hortícoles i comestibles, material vegetal, regs específics, hidroponia i il·luminació, etc.  Començarà el pròxim 24 d’octubre de 9 a 13.30 h i de 15 a 16.30 h a la FES d’Olot i tindrà una durada 24 hores.  Per a més informació i inscripcions a la FES.
CURS D’INFRAESTRUCTURA VERDA URBANA
L’objectiu principal del curs Infraestructura verda urbana és reflexionar sobre el paper d’aquesta, en l’ecosistema urbà i donar resposta a les problemàtiques que es generen.  Es realitzaran dues sessions, la primera estarà centrada en els arguments que sostenen la presència del verd urbà en els nostres pobles i ciutats i la segona sessió es centrarà en els conflictes que es generen i les seves possibles solucions.  Cada sessió formativa tindrà una exposició i un col·loqui.  Anirà a càrrec del biòleg i consultor en arboricultura Josep Selga Casarramona.  El curs s’adreça a arquitectes, enginyers i tècnics municipals i s’iniciarà el 20 de novembre amb una durada total de 10 hores. Està emmarcat en el programa de formació en jardineria i paisatgisme. Les entitats organitzadores són Sigma, Institut La Garrotxa, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de la Demarcació de Girona i la FES.  Per a informació i inscripcions dirigiu-vos al web de la FES.
HABILITATS DIRECTIVES AMB PIMEC
El 16 de novembre començarà el curs d’Habilitats directives, per desenvolupar habilitats com a directiu, com a motivador, com a creador d’equip i per al desenvolupament de persones.  És una formació organitzada per PIMEC i subvencionada pel Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya amb el cofinançament del Fons Social Europeu.  Un curs de 20 hores de durada que es realitzarà del 16 al 30 de novembre (dimarts i dijous) i que s’adreça prioritàriament a treballadors en actiu.  La FES i PIMEC van signar un conveni per a dur a terme formació a Olot i  aquest curs és el segon que s’ha programat durant aquesta tardor, després de finalitzar el curs de xarxes socials.  Per a informació i inscripcions aquí.
FORMACIÓ PER A ARQUITECTES A LA FES D’OLOT
El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) ha programat a Olot un curs de Fonamentació i reconeixement dels terrenys, dirigit a tots aquells professionals i estudiants interessats en conèixer i analitzar els diversos tipus de terrenys existents que podem trobar en la fonamentació d’edificis. Tenir un bon ull clínic pel reconeixement dels terrenys abans de començar la fonamentació és bàsic per a poder evitar possibles futures patologies de l’edifici.  El curs donarà a conèixer les bases per saber reconèixer els terrenys des d’un punt de vista pràctic i visual i la tipologia de fonamentació que més s’hi adiu, un paper que com a tècnics es pren en la fase de redacció del projecte i es comprova a l’obra.  Anirà a càrrec d’en Jordi Ferrer, geòleg de Lithos i Geotecnia i el doctor arquitecte Miquel Llorens Sulivera, arquitecte investigador a l’Advanced Materials Analysis for Structural Design (AMADE) de la Universitat de Girona.  El curs tindrà lloc el mes de novembre i s’impartirà al llarg de tres sessions amb una durada de 12 hores.  Per a inscripcions, al web del COAC.
CONTINUA LA FORMACIÓ PER A EMPRENEDORS
L’objectiu del programa d’emprenedoria 2017 és facilitar eines a les persones que tenen una idea de negoci per ajudar-les a tirar endavant el seu projecte.  La proposta s’engloba en el servei d’Emprenedoria de DinàmiG. El mes d’octubre tindrà lloc el curs d’Eines TIC per a emprenedors, on es repassaran les eines que ofereixen les noves tecnologies i que poden facilitar la gestió del nostre negoci.  Impartirà el curs Gemma Canalias, llicenciada en investigació i tècniques de mercat i administració i direcció d’empreses per la UOC i agent d’ocupació i desenvolupament dins el Projecte Noves metodologies de treball per a la innovació i creixement de l’activitat econòmica de la Garrotxa
Continuarà la formació els dies 27 d’octubre i 10 de novembre amb dues sessions dedicades a la Fiscalitat bàsica per a emprenedors, per a fer un repàs de les principals obligacions fiscals en funció de la forma jurídica escollida per començar un negoci, tant en imposició directa com indirecte.  Anirà a càrrec de l’economista i assessor fiscal a l’Assessoria Oliveras d’Olot, Jordi Oliveras Vilallonga.
Totes les sessions són gratuïtes però cal inscripció prèvia. Podeu consultar el programa complet d’emprenedoria al web de la FES.
APRENDRE EL PROCÉS DE NEGOCIACIÓ 
El programa de cursos i seminaris empresarials continua el mes de novembre amb el curs de Negociació, per dotar els participants dels coneixements i habilitats necessàries per desenvolupar un procés de negociació.  Es donaran a conèixer els pros i contres dels estils de negociació cooperatiu i comptetitiu, com desenvolupar els 7 elements del Mètode Harvard de negociació i es descriuran i analitzaran les fases de la negociació, així com l’anàlisi d’objeccions i tancament.  Impartirà aquesta formació en Xavier Julià Camps, consultor, facilitador, formador, coach i fundador de Xavier Julià & Associats HR Consulting.  La formació tindrà una durada de 9 hores i es realitzarà els dies 22 i 29 de novembre.  Actualment queden poques places, si esteu interessats a participar-hi, podeu inscriure’us al web de la FES.
> PARAL·LELS
L’Ajuntament de la Vall d’en Bas, en el marc del projecte de Can Trona Centre de Cultura i Natura atorga una beca per a la realització del Màster en Patrimoni (especialitat en patrimoni cultural i natural) de la Universitat de Girona.

Conferència de l’il·lustrador Xavi Ramiro a l’obertura del curs acadèmic de l’Escola d’Art i Disseny Superior d’Olot. Per a més informació al web de l’Escola d’Art.

Col·loquis d’Altrart, Associació d’Artteràpia d’Olot: 17 d’octubre tindrà lloc una entrevista col·loqui amb Mª Lluïsa Samaranch. I el 15 de desembre es realitzarà una conferència col·loqui amb Quim Domene i membres d’Altrart.

Cinquena edició dels Premis 100% emprenedors convocats per l’Ajuntament d’Olot (DinàmiG), Consell Comarcal de la Garrotxa, Joves Empresaris de la Garrotxa i Euram Garrotxa. Els premis formen part dels actes de la 3a edició de la Setmana de l'Emprenedoria que es durà a terme a Olot del 20 al 24 de novembre.

L’obertura oficial del curs acadèmic del CPNL tindrà lloc el 25 d’octubre anant a visitar el Museu de la Garrotxa, a les 17 h. Per a més informació, al web CPNL. Aquest curs acadèmic acollirà prop de 300 alumnes.     
> CALENDARI
UNIVERSITAT
POSTGRAUS I CURSOS D'ESPECIALITZACIÓ
‚Äč> 9 d'octubre
> Inici: Febrer 2018
· Postgrau en Vulcanologia (6ª edició)
· Curs d’especialització en Disseny biomimètic i orgànic
EMPRESA
ESADE
> Inici: Març 2018 · Programme for Leadership Development PLD (3ª edició)
SEMINARIS I CURSOS EMPRESARIALS
> 8 de novembre
> 22 i 29 novembre
> 12 de desembre
· Com afrontar l’estrès?
· Curs de negociació
· Novetats fiscals 2018
SESSIONS PER A EMPRENEDORS
> 20 d’octubre
> 27 d’octubre
> 10 de novembre
> 24 de novembre
> 1 de desembre
> 15 de desembre
· Eines tic per a emprenedors, eines útils per al teu negoci
· Fiscalitat bàsica per a emprenedors I
· Fiscalitat bàsica per a emprenedors II
· Saps com evitar els problemes més freqüents dels emprenedors?
· Dona i emprenedora, les claus d’emprendre en femení
· Organitza el teu temps per a ser eficaç a la feina
CURSOS DE PIMEC
> Inici: 16 novembre · Habilitats directives
PROFESSIONALS
JARDINERIA I PAISATGISME
> Inici: 24 octubre
> Inici: 20 novembre
> Inici: 16 gener 2018
· Jardins verticals. Murs vegetals
· Infraestructura verda urbana
· Plantació d’arbres urbans
ARQUITECTES
> Inici: 10 novembre · Curs de Fonamentació i reconeixement dels terrenys
Fundació d'Estudis Superiors d'Olot
C/ Joan Pere Fontanella, 3 - 17800 Olot
T 972 26 21 28 - fes@olot.cat